ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Ανίχνευση Αντισωμάτων για τη νόσο COVID-19

Ο έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων (antibody test) για τη νόσο COVID-19, είναι μια διαδικασία που συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση και στη διαχείριση της πανδημίας.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η συγκεκριμένη εξέταση καταδεικνύει πιθανή προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 σε συμπτωματικούς και σε ασυμπτωματικούς φορείς. Όσον αφορά στους εμβολιασθέντες, προσφέρει μια σαφή εικόνα για την ανάπτυξη ή μη, ανοσίας στον οργανισμό τους.

Ο αντισωματικός έλεγχος είναι κατάλληλος στα άτομα που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα τουλάχιστον τις τελευταίες δέκα μέρες και πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με COVID-19
  • Αποτελούσαν ύποπτο περιστατικό για COVID-19
  • Υπάρχει η πιθανότητα προηγούμενης έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2
  • Έχουν εμβολιαστεί

Ο έλεγχος αντισωμάτων για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιείται με τη λήψη αίματος (αιμοληψία).

Σημαντικές πληροφορίες για τον έλεγχο αντισωμάτων COVID-19.

Το τεστ αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας ως απόκριση στην προσβολή του από παθογόνα, ασχέτως εάν κατά την διάρκεια της λοίμωξης υπάρχουν ή όχι συμπτώματα.

Για την ανάπτυξη και την ανίχνευση των αντισωμάτων απαιτείται να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη, συνήθως δυο έως τρεις εβδομάδες, ενώ η παρουσία τους στον οργανισμό διαρκεί αρκετό διάστημα μετά από την αποδρομή της λοίμωξης και αφού το παθογόνο που την προκάλεσε, στην προκειμένη περίπτωση ο SARS-CoV-2, δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος με εργαστηριακές μεθόδους.

Μέχρι σήμερα δεν είναι απολύτως γνωστό εάν η παρουσία αντισωμάτων στον οργανισμό είναι δυνατόν να αποτρέψει μια εκ νέου λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Γενικά, τα αντισώματα που αναπτύσσονται ως απόκριση σε μια λοίμωξη προστατεύουν τον οργανισμό από το να νοσήσει από το ίδιο παθογόνο. Στη συγκεκριμένη νόσο όμως δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα εάν αυτό ισχύει. Ως εκ τούτου, η αυστηρή τήρηση των όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας είναι επιβεβλημένη ώστε να αποφευχθεί η επαναλοίμωξη από αυτήν ή η μετάδοση της.

Το τεστ αντισωμάτων δεν εφαρμόζεται για την ανίχνευση (της) ενεργού λοίμωξης. Για τον έλεγχο της ενεργού λοίμωξης εφαρμόζεται η Μοριακή ανίχνευση Νέου Κοροναϊού (SARS-CoV-2 PCR).

Αρνητικός αντισωματικός έλεγχος σημαίνει ότι:

  • Δεν υπήρξε προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2
  • Υπήρξε προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, αλλά τα αντισώματά δεν έχουν φτάσει σε επαρκές επίπεδο ώστε να είναι ανιχνεύσιμα
  • Υπήρξε προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη αντισωμάτων (μπορεί να χρειαστούν 1 έως 3 εβδομάδες για να αναπτυχθούν αντισώματα μετά τη λοίμωξη, μερικές φορές και περισσότερο).

Θετικός αντισωματικός έλεγχος σημαίνει ότι:

  • Υπήρξε προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 κάποια στιγμή στο παρελθόν ή κατόπιν εμβολιασμού
  • Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί αντισώματα μετά από προηγούμενη λοίμωξη με διαφορετικό ιό, που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 και ο εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ των αντισωμάτων του άλλου ιού και εκείνων που δημιουργούνται σε απόκριση του SARS-CoV-2, κάτι που συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις.