ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Ανίχνευση υπερευαισθησίας
στο εμβόλιο της νόσου COVID-19

Από το Νοέμβριο του 2019, με την εμφάνιση του πρώτου ασθενούς προσβεβλημένου από τον ιό SARS-CoV-2, στη πόλη Wuhan της Κίνας και ιδιαίτερα από την έναρξη του πρώτου κύματος της Πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ., η ιατρική κοινότητα (φαρμακοβιομηχανία – ερευνητές – ιατροί – βιολόγοι – νοσηλευτικό προσωπικό) δίνει καθημερινά μάχη για την επαρκή προφύλαξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον συγκεκριμένο ιό.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανάπτυξη ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2 στα 2/3 του γενικού πληθυσμού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνδρομή της επίκτητης ανοσίας που θα προκύψει μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Κατά την έναρξη των εμβολιασμών (8 Δεκεμβρίου 2020) στη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξαν αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων σε δύο περιστατικά εμβολιασμών του προσωπικού του NHS (με αλλεργικό ιστορικό). Απάντηση στην ανησυχία και στο προβληματισμό που προέκυψε, έδωσαν οι υπεύθυνοι φορείς- «ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα» του χωρών του Δυτικού κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα το MHRA (Medicines & Healthcare products) από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο FDA (Food and Drug Administration) και το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξέδωσαν ανακοινώσεις με ειδική αναφορά στο συστατικό – έκδοχο PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) των εμβολίων mRNA (Moderna and Pfizer/BioNTech).

Κατά τις συστάσεις τους γίνεται σαφές ότι το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG).

Το PEG αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πολυμερές, δηλαδή μία συνθετική ουσία, που λόγω των ιδιαίτερων φυσικοχημικών της ιδιοτήτων και τη δυνατότητα να παρέχεται σε ποικίλα μοριακά βάρη, συχνά συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που λειτουργούν ως έκδοχα στα φαρμακευτικά προϊόντα. Στην περίπτωση των mRNA εμβολίων, το PEG δεν έχει ως λειτουργικό ρόλο θεραπευτική ή φαρμακευτική δράση, αλλά την ενίσχυση της σταθερότητας και τη διάρκειας ζωής των λιπιδικών νανοσωματιδίων που εμπεριέχουν το mRNA μέσα στο εμβόλιο.

Παρότι στο παρελθόν έχει σπάνια ενοχοποιηθεί για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, έχει παρατηρηθεί ότι η αλλεργιογονικότητα του σχετίζεται αναλογικά με το μοριακό του βάρος στο εκάστοτε φαρμακευτικό προϊόν. Συνεπώς, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του, τόσο πιο εύκολα διεισδύει στους ιστούς, αυξάνοντας την πιθανότητα ευαισθητοποίησης.

Σήμερα, μέσω της Μοριακής Διάγνωσης και της εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων της Κυτταρομετρίας Ροής, υπάρχει η δυνατότητα προληπτικού ελέγχου διερεύνησης αντιδράσεων υπερευαισθησίας (αλλεργίας) στο συγκεκριμένο έκδοχο PEG και ονομάζεται “Δοκιμασία Ενεργοποίησης των Βασεόφιλων” – Basophile Activation Test (BAT).

Η συγκεκριμένη εξέταση χαρακτηρίζεται από υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και ανιχνεύει με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα, την αλλεργιογονικότητα του PEG με μοριακό βάρος 2.000 (που βρίσκεται στα εμβόλια), εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή.

Οι συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών για τα φάρμακα επισημαίνουν σαφώς ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με τους κινδύνους του και προτρέπουν για την «επικοινωνία με πιστοποιημένο Αλλεργιολόγο/Ανοσολόγο της περιοχής σας για ερωτήσεις και διευκρινήσεις».