ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo
Αντισώματα CD74

Αντισώματα CD74:
Ένας βιοδείκτης για τη διάγνωση της σπονδυλαρθρίτιδας

Η Σπονδυλαρθρίτιδα (ΣπΑ) είναι ένας γενικότερος όρος ρευματολογικών φλεγμονωδών διαταραχών, ο οποίος περιλαμβάνει, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αντιδραστική αρθρίτιδα μετά από προηγούμενη λοίμωξη, την αρθρίτιδα σχετιζόμενη με χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μια μορφή νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας. Οι ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την φλεγμονή του αξονικού σκελετού (αξονική σπονδυλαρθρίτιδα) με κύρια συμπτώματα τον πόνο στην πλάτη και την ιερολαγονίτιδα, αλλά και άλλες όπως περιφερική αρθρίτιδα, ενθεσοπάθειες, ραγοειδίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η σπονδυλαρθρίτιδα εμφανίζεται στον πληθυσμό με επιπολασμό από 0,5% έως 2%.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν τη νόσο στην ηλικία των 20-45 ετών, είναι κυρίως άντρες σε αναλογία 3 : 1 σε σχέση με τις γυναίκες και οι οποίοι συνήθως έχουν την σοβαρότερη εξέλιξη.

Για τη θεραπεία της νόσου χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) παράλληλα με φυσιοθεραπείες, για τη βελτίωση της μακροχρόνιας πρόγνωσης των ασθενών.

Στα σοβαρότερα περιστατικά η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (anti-TNFa ), μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πορεία της νόσου επιβραδύνοντας τις φλεγμονώδεις διεργασίες και την εξέλιξή της.

Η παθογένεια της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας παραμένει ως επί το πλείστον ανεξήγητη, υπάρχει όμως μια ισχυρή γενετική συσχέτιση, καθώς το 95% των ασθενών φέρει το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27.

Η παρουσία του HLA-B27, σχετίζεται άμεσα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και επομένως, η ανίχνευσή του, έχει συμπεριληφθεί στα κριτήρια ASAS (Assessment of SpondyloArthritis International Society) για τη διάγνωση της.

Η αποδεδειγμένη παρουσία ιερολαγονίτιδας, με την χρήση απλής ακτινογραφίας ή και της μαγνητικής τομογραφίας είναι ένα επιπλέον σημαντικό κριτήριο για τον εντοπισμό της.

Τα συμπτώματα της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας μπορεί να είναι μη ειδικά κατά την έναρξη της νόσου και η απλή ακτινογραφία δεν αποκαλύπτει, συνήθως, έγκαιρα την παρουσία φλεγμονής στις ιεορολαγόνιες αρθρώσεις και στη σπονδυλική στήλη. Για το λόγο αυτό, η διάγνωσή της, μέχρι πρότινος γινόταν συχνά με καθυστέρηση αρκετών ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόσφατα η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι αντισώματα έναντι του CD74 αντιγόνου, παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με την παρουσία σπονδυλαρθρίτιδας και ειδικά της αξονικής, ήδη από το πρώιμο στάδιο της και πριν την εξέλιξή της σε Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα.

Η ανίχνευση αυτών των αντισωμάτων, anti-CD74, στους πάσχοντες, ανεξαρτήτως της παρουσίας του αντιγόνου ιστοσυμβατότητος HLA-Β27, καθίσταται πολύ σημαντικός βιοδείκτης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.