ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo
Τακτική κατανάλωση μύρτιλων

Η τακτική κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Το “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα “, αποτελεί γνωστό ρητό για όλους. Σήμερα  μια  νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των Ηνωμενων πολιτειών της Αμερικής για την κατανάλωση μύρτιλων, έρχεται  να επισημάνει  τα πιθανά οφέλη του συγκεκριμένου φρούτου για την υγεία του ανθρώπου.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ερευνητές με επικεφαλής τον Robert Krikorian, Ph.D. του UC, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων είναι δυνατόν  να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά τις  επόμενες δεκαετίες της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν προσφάτως  στο περιοδικό Nutrients.

Ερευνητική προσέγγιση: (συγκεκριμένα)

Ο R.Krikorian ανέφερε ότι η επιστημονική του ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια διεξάγει έρευνα για τα οφέλη που πιθανώς προκύπτουν από την κατανάλωση μύρτιλων σε άτομα διατρέχοντα αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Αλτσχάιμερ και λοιπές άνοιες, διαπίστωσε τα εξής :

Τα μύρτιλα περιέχουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μικροθρεπτικών ουσιών και  αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εκτός του ότι δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα στο φρούτο, συμβάλλουν και στην προστασία του από την υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία και διάφορους μολυσματικούς παράγοντες, επικίνδυνους γι’ αυτό .

Όπως ανέφερε ο R. Krikorian ,οι ίδιες ιδιότητες των ανθοκυανινών που βοηθούν στην “επιβίωση” των μύρτιλων, παρέχουν μια σειρά από οφέλη στον άνθρωπο, όπως η μείωση  φλεγμονωδών αντιδράσεων, η βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας και η ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας των κυττάρων του.

Προηγούμενες μελέτες σχετικές με την κατανάλωση μύρτιλων είχαν επικεντρωθεί σε πληθυσμιακές ομάδες μεγάλης ηλικίας. Στην συγκεκριμένη όμως, η ερευνητική ομάδα  θέλησε να μελετήσει την επίδρασή τους στα άτομα μέσης ηλικίας όσον αφορά την πρόληψη αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της άνοιας.

Ο R.Krikorian εξήγησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων μέσης ηλικίας στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής (έως και 50%), παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που αναφέρεται και ως προδιαβήτης και είναι υπεύθυνη για αρκετές χρόνιες παθήσεις. «Είχαμε παρατηρήσει (σε προηγούμενες μελέτες) τα γνωστικά οφέλη από τα μύρτιλα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και υποθέσαμε ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και σε νεαρότερους που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη», δήλωσε ο R. Krikorian, ομότιμος καθηγητής και διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κολλεγίου UC.

«Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες ασθένειες κατα τη γήρανση, αναπτύσσεται σταδιακά κατά την διάρκεια αρκετών ετών, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία».

Λεπτομέρειες και αποτελέσματα μελέτης: Η κατανάλωση μύρτιλων στη μείωση του κινδύνου άνοιας

Οι ερευνητές κατέγραψαν 33 ασθενείς από την περιοχή του Σινσινάτι μεταξύ 50-65 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι, προδιαβητικοί και στους οποίους είχε παρατηρηθεί ήπια μείωση της μνημονικής τους ικανότητας με την γήρανση. Ο R.Krikorian ανέφερε ότι αυτός ο πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο τέλος της ζωής του.

Για μία χρονική περίοδο 12 εβδομάδων, συστήθηκε στους ασθενείς να απέχουν πλήρως από την κατανάλωση μύρτιλων, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο ταυτοχρόνως με τα ημερήσια γεύματα ,τους χορηγήθηκαν συμπληρώματα διατροφής. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες τα συμπληρώματα περιείχαν σημαντική ποσότητα συστατικών μύρτιλων σε μορφή σκόνης ,ενώ στους  άλλους μισούς τα διατροφικά συμπληρώματα δεν περιείχαν τίποτα .

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν επίσης τεστ αξιολόγησης ορισμένων γνωστικών ικανοτήτων  που μειώνονται σε ασθενείς με γήρανση και άνοια λόγω μεγάλης ηλικίας, όπως παραδείγματος χάριν η λειτουργική μνήμη, η νοητική ευελιξία και ο αυτοέλεγχος.

Ο R. Krikorian επισήμανε ότι τα άτομα  που έλαβαν  “θεραπεία”  με συστατικά μύρτιλων, παρουσίασαν σημαντική  βελτίωση στις γνωστικές εργασίες που εξαρτώνται από τον εκτελεστικό έλεγχο. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας στον ορό του αίματός τους, κάτι που συνεπάγεται βελτίωση του μεταβολισμού τους και καλύτερη ενεργειακή αξιοποίηση του λιπώδους ιστού . 

Ο Ερευνητής σχολίασε ότι η ομάδα των συμμετεχόντων που κατανάλωσαν μύρτιλα εμφάνισε επιπλέον έναν ήπιο βαθμό υψηλότερης “μιτοχονδριακής αποσύνδεσης”, μια κυτταρική διαδικασία που έχει συσχετιστεί με μακροζωία και μείωση του οξειδωτικού  στρες (συμπτώματα κόπωσης και απώλειας μνήμης οφείλονται σ αυτό. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια μνήμης. «Αυτό το τελευταίο εύρημα είναι προς περαιτέρω διερεύνηση ,δείχνει όμως έναν ενδιαφέροντα, πιθανό μηχανισμό για τα οφέλη του μύρτιλου», είπε.

Συνεχίζοντας ο R. Krikorian ανέφερε ότι θα πρέπει να κατανοήσει καλύτερα τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους τα  μύρτιλα βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης και της μεταβολικής λειτουργίας. Ωστόσο, το κύριο στοιχείο από την τρέχουσα μελέτη είναι ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων μύρτιλου σε δίαιτες ατόμων μέσης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο, είναι δυνατόν να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Το μικρό μέγεθος του δείγματος αποτελεί προφανώς περιορισμό της μελέτης και είναι σημαντικό αυτά τα ευρήματα να αναπαραχθούν και από άλλους ερευνητές», είπε ο R. Krikorian. «Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση μύρτιλων σε τακτική βάση ίσως είναι μια καλή ιδέα».

Πηγή: University of Cincinnati