ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

BAT – Δοκιμασία ενεργοποίησης βασεόφιλων

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη ενισχύεται καθημερινά από τις ειδικές εξετάσεις της Μοριακής Διάγνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται πολυάριθμες εφαρμογές πρωτοκόλλων της κυτταρομετρίας ροής.

Η κυτταρομετρία ροής είναι το διαγνωστικό εργαλείο που επιτελεί με τη μέγιστη ακρίβεια την αναλυτική μέτρηση χιλιάδων μικροσκοπικών σωματιδίων σε ρέον υγρό ανά δευτερόλεπτο και παρέχει σε “πραγματικό χρόνο”, μέσω συγκεκριμένων παραμέτρων διαχωρισμού και απομόνωσης των σωματιδίων,  την αναλυτική εικόνα κύτταρο προς κύτταρο.

Στις ειδικές εξετάσεις της Μοριακής Αλλεργιολογίας συγκαταλέγεται η μέθοδος “Δοκιμασία Ενεργοποίησης των Βασεόφιλων” – Basophile Activation Test (B.A.T.),  η οποία παρέχει τη δυνατότητα διερεύνησης με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, σε ευαισθησία και ειδικότητα, των υπεύθυνων αλλεργιονικών παραγόντων-ουσιών στους οποίους οφείλονται οι αλλεργικές αντιδράσεις άμεσου τύπου.

Η συγκεκριμένη εξέταση πρακτικά λειτουργεί ως αναβίωση των συνθηκών που συμβαίνουν κατά την αλλεργική αντίδραση, όταν επέρχεται επαφή των αλλεργιογόνων με τα βασεόφιλα κύτταρα, στο τεχνητό περιβάλλον του εργαστηρίου- χωρίς να έρχεται σε κίνδυνο ο ασθενής.

Αποτελεί εξειδικευμένη μέθοδο για τη διερεύνηση αλλεργιών στις περιπτώσεις της φαρμακευτικής αλλεργίας (φαρμακευτικές ουσίες – έκδοχα – σκιαγραφικές ουσίες), όπως και στις τροφικές αλλεργίες (τροφικά αλλεργιογόνα), στις αναπνευστικές αλλεργίες (γύρεις αερο-αλλεργιογόνων) και στις αλλεργίες που προκαλούνται από δηλητήριο των εντόμων (σφήκα-μέλισσα).

Συνοπτικά, η μέθοδος B.A.T. αποτελεί εξέταση τεχνολογίας αιχμής για τον τομέα της Μοριακής Αλλεργιολογίας και σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει να υπερτερεί των Δερματικών Δοκιμασιών νυγμού.

Για τον Αλλεργιολόγο, λειτουργεί ως το επιτελικό διαγνωστικό εργαλείο που θα τον βοηθήσει να διερευνήσει εις βάθος την πληροφορία και να τεκμηριώσει επιτυχώς τη διάγνωση, είτε για την αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργικών παραγόντων και των ενδεχόμενων διασταυρούμενων αντιδράσεων, είτε για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας απευαισθητοποίησης.

circles2