ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo
FOX TEST – Ανακαλύπτοντας τις τροφικές δυσανεξίες

FOX TEST– Ανακαλύπτοντας τις τροφικές δυσανεξίες

Κάθε τρόφιμο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία και τα συμπτώματα αυτής μπορεί να εκδηλωθούν σε όλο το σώμα. Η αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί εντός κάποιων ημερών και τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν την συσχετίζει ευθέως με την  τροφή που κατανάλωσε. Ως εκ τούτου, οι τροφικές δυσανεξίες συχνά παραμένουν αδιάγνωστες.

Η ισορροπία του εντέρου έχει σημαντική επίδραση στη συνολική ευημερία του ατόμου. Όταν το εντερικό φράγμα παραμένει άθικτο, είναι ελάχιστα διαπερατό και αυτό είναι το κλειδί για την ανοχή στις τροφές και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, το υγιές έντερο αποτελεί σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για βακτήρια, ιούς, παθογόνα και συστατικά των τροφίμων. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία του εντέρου και τη διαπερατότητά του. Αυτό επιτρέπει σε συστατικά από τροφές, που δεν έχει ολοκληρωθεί η πέψη τους, να διαπερνούν τα εντερικά κύτταρα, κάτι που πιθανώς οδηγεί στις τροφικές δυσανεξίες.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από τροφικές δυσανεξίες βιώνουν αίσθημα φουσκώματος, πόνους στο στομάχι, ναυτίες και διάρροιες καθώς και νευρικότητα και πονοκεφάλους. Ο έλεγχος των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας για την ανίχνευση των υπεύθυνων τροφών και την σύσταση κατάλληλου διαιτολογίου, ώστε να ελαττωθούν τα συμπτώματα.

Το τεστ FOX – Food Xplorer χρησιμοποιεί ένα απλό δείγμα αίματος και ελέγχει ένα πάνελ 286 αντιγόνων από 13 ομάδες τροφίμων, που καλύπτουν πλήρως τα βασικά και τα νέα τρόφιμα, όπως υπερτροφές. Το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού δίνει ακριβείς πληροφορίες στον θεράποντα ιατρό σχετικά με την ευαισθησία του ασθενούς στο κάθε τρόφιμο, ώστε στη συνέχεια εκείνος να παρέχει τις απαραίτητες συστάσεις στον ασθενή και να σχεδιαστεί με τη βοήθεια ειδικού το κατάλληλο διαιτολόγιο.

Στην “ανάλυση” πραγματοποιείται με ακρίβεια και αξιοπιστία το FOX τεστ, όπου ανιχνεύεται με ημι-ποσοτική μέθοδο ειδική ανοσοσφαιρίνη IgG έναντι σε 286 αντιγόνα τροφίμων. Οι 13 ομάδες τροφίμων όπου ανήκουν τα αντιγόνα αυτά, είναι: γάλα και αυγά, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά και σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, εδώδιμα μανιτάρια, νέα τρόφιμα, καφές και τσάι, άλλα.

Βιβλιογραφία

1. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Bentz, S et al. 2010; Zurich Open Repository and Archive

2. Food Exclusion Based on IgG Antibodies Alleviates Symptoms in Ulcerative Colitis: A Prospective Study. L Jian et al. 2018; Inflammatory Bowel Disease

3. Serological investigation of IgG and IgE antibodies against food antigens in patients with inflammatory bowel disease. HY Wang et al. 2019; World Journal of Clinical Cases

4. The Value of Eliminating Foods According to Food-specific Immunoglobulin G Antibodies in Irritable Bowel Syndrome with Diarrhoea. H Guo et al. 2012; The Journal of International Medical Research

5. Prevalence of IgG-mediated food intolerance among patients with allergic symptoms. Shakoor et al. 2016; Annals of Saudi medicine

6. The Clinical Application Value of Multiple Combination Food Intolerance Testing. S Lin et al. 2018; Iranian Journal of Public Health

7. Chronic Food Antigen-specific IgG-mediated Hypersensitivity Reaction as A Risk Factor for Adolescent Depressive Disorder. R Tao et al. 2019; Genomics, Proteomics & Bioinformatics

8. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Alpay et al. 2010; Cephalalgia

circles2