ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης – Ο ρόλος του λόγου sFlt-1/PLGF

Η προεκλαμψία συνιστά μια σοβαρή επιπλοκή κατά την κύηση. Είναι αίτιο του 15% των πρόωρων τοκετών και επηρεάζει περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες ανά έτος παγκοσμίως. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται οι ισχυρές κεφαλαλγίες και διαταραχές της όρασης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η απότομη αύξηση βάρους, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, τα αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα, καθώς και το αιφνίδιο οίδημα του προσώπου, των χεριών και των κάτω άκρων. 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες προεκλαμψίας είναι: η πρώτη κύηση, η εμφάνισή της κατά την διάρκεια προηγούμενης κύησης, το οικογενειακό ιστορικό, η κύηση σε ηλικία κάτω των 20 ετών ή άνω των 35, η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα), η νεφρική νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

Η πρόβλεψη και η διαχείριση της προεκλαμψίας είναι δύσκολη. Τόσο η υπέρταση όσο και η πρωτεϊνουρία, αποτελούν δείκτες με περιορισμένη ικανότητα πρόβλεψης για την κλινική εκδήλωση της πάθησης καθώς και για την πορεία αυτής. Επιπλέον, το 80% των γυναικών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου στο να αναπτύξουν προεκλαμψία, δεν εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν.

Ωστόσο σήμερα, με την βοήθεια ενός εργαστηριακού ελέγχου  στο ορό των γυναικών που εγκυμονούν, μπορεί πλέον να προβλεφθεί ποιες από αυτές δεν διατρέχουν τον κίνδυνο ν’ αναπτύξουν προεκλαμψία στο διάστημα της επόμενης εβδομάδας και ποιες θα εμφανίσουν την νόσο εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Το τεστ προεκλαμψίας Elecsys μετρά δύο πρωτεΐνες, την διαλυτή τυροσινοκινάση 1 τύπου fms (sFLt-1) και τον πλακουντιακό αυξητικό παράγοντα (PLGF) στο μητρικό αίμα. Αναλόγως του αποτελέσματος της εξέτασης, το οποίο υπολογίζεται από τον λόγο των δύο πρωτεϊνών  sFLt-1 / PLGF, ο γυναικολόγος μπορεί να προβλέψει ή να αποκλείσει με αξιοπιστία την εμφάνιση της νόσου, ώστε να παράσχει εγκαίρως την καταλληλότερη προγεννητική φροντίδα στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Είναι σημαντικό επίσης, να αναφερθεί η σπουδαιότητα του υπολογισμού της πρωτεΐνης PLGF στον ορό της εγκύου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Ο ποσοτικός προσδιορισμός αυτού του δείκτη και η συναξιολόγησή του ταυτόχρονα με την Papp A πρωτεΐνη και την Free β-hCG στον αλγόριθμο της δοκιμασίας προγεννητικού ελέγχου (Papp A test), μπορεί να παρέχει επιπλέον προγνωστική αξία στην πρόβλεψη διαφόρων επιπλοκών κατά την συνέχεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της προεκλαμψίας.

Βιβλιογραφία:

  1. Verlohren, S., et al. (2010). Am J Obstet Gynecol 202 (161): e1-11
  2. Anderson, U.D., Cnossen, J.S. et al. (2012). Placenta 33(A-26), S42-S47
  3. Chairworapongsa T. et al. (2014). Nat Rev Nephrol 10 (8):466-480
  4. Zeisler, H., Llurba, E., Chantraine, F., et al. (2016). N Engl J Med.
  5. Vatish, M., et al. (2016). Ultrasound Obstet Gynecol. 2016 Jun 14.
circles2