

Ανοσοφαινότυπος βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος
Οι οξείες και χρόνιες αμφοτερόπλευρες παρεγχυματικές διηθητικές πνευμονικές διαταραχές με διάφορους βαθμούς φλεγμονής και ίνωσης των ιστών, αναφέρονται συλλογικά ως διάμεσες πνευμονικές παθήσεις (ILDs), όταν εμφανίζονται σε ανοσοεπαρκείς ξενιστές χωρίς μόλυνση ή νεόπλασμα. Οι διάμεσες πνευμονικές παθήσεις χαρακτηρίζονται κλινικά από δύσπνοια, αμφοτερόπλευρες πνευμονικές διηθήσεις σε θωρακικές απεικονίσεις, διαταραγμένη πνευμονική φυσιολογία και μη φυσιολογική μεταφορά αερίων, ενώ συνήθως χαρακτηρίζονται παθολογικά από συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων. Οι παθήσεις αυτές συνήθως εξελίσσονται σε μήνες έως χρόνια και περιλαμβάνουν διαταραχές γνωστής και αγνώστου αιτιολογίας. Μεταξύ των παθήσεων ILD γνωστής αιτιολογίας συμπεριλαμβάνονται οι πνευμονιοκονιώσεις, η διάμεση πνευμονική νόσος σχετιζόμενη με νόσο του συνδετικού ιστού (CTD-ILD) και η πνευμονίτιδα εξ’ υπερευαισθησίας (HP). Μεταξύ των παθήσεων ILD αγνώστου αιτιολογίας είναι η σαρκοείδωση και οι ιδιοπαθείς διάμεσες πνευμονίες (IIP). Οι περισσότερες περιπτώσεις παθήσεων ILD είναι χρόνιες, ωστόσο ορισμένες σπάνιες μορφές μπορεί να εμφανιστούν ως οξείες.
Τα τελευταία χρόνια η υψηλής ανάλυσης CT θώρακα έχει βοηθήσει τον κλινικό ιατρό στη διάγνωση των περιστατικών διάμεσων πνευμονικών παθήσεων. Ωστόσο, η δειγματοληψία του ιστού πραγματοποιείται συχνά μέσω βιοψίας του πνεύμονα, κάτι το οποίο προσδίδει αυξημένο κίνδυνο στη διαγνωστική διαδικασία. Τελευταία, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (BAL) στην αξιολόγηση ασθενών με υποψία διάμεσων πνευμονικών παθήσεων. Η λήψη του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος είναι μια ασφαλής και εύκολη διαδικασία. Τα μοτίβα των κυττάρων του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος και άλλα χαρακτηριστικά του συχνά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διαγνωστική αξιολόγηση ασθενών με υποψία διάμεσων πνευμονικών παθήσεων, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ολοκληρωμένη κλινική πληροφόρηση και επαρκή θωρακική απεικόνιση.
Η “ανάλυση” εκτελεί με ακρίβεια και αξιοπιστία στο Τμήμα Κυτταρομετρίας Ροής τον ανοσοφαινότυπο βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος, δίνοντας ένα πολύτιμο εργαλείο στους κλινικούς ιατρούς για την ασφαλέστερη διαγνωστική προσέγγιση των διάμεσων πνευμονικών παθήσεων.
