Η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας κατά το ξεκίνημα της μέρας, μπορεί να έχει απροσδόκητα οφέλη
Η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος μπορεί να ακούγεται ως μια «συνταγή» αύξησης του σωματικού βάρους, όμως μια νέα μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Σύμφωνα μ΄ αυτή, η κατανάλωση σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, εντός της πρώτης ώρας από την πρωινή αφύπνιση, συμβάλει τόσο στην καύση του λίπους όσο και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα αυτών των γυναικών.
get the
info
ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Για την ολοκλήρωση της μελέτης οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Brigham UTAH in US συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Murcia in Spain προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις από την καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Διεξήγαγαν από κοινού μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη και διασταυρούμενη μελέτη σε 19 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν 100 γραμμάρια σοκολάτας είτε το πρωί (εντός μίας ώρας μετά την αφύπνιση), είτε το βράδυ (εντός μίας ώρας πριν την κατάκλιση) και συνέκριναν τις διακυμάνσεις του βάρους τους, των λιπιδίων τους, του σακχάρου στο αίμα τους, ενώ παράλληλα κατέγραφαν και μια σειρά άλλων παραμέτρων σχετιζόμενων με τον μεταβολισμό τους.
Συμπεράσματα της μελέτης για την καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας
- Η πρόσληψη σοκολάτας (είτε το πρωί, είτε το βράδυ) δεν οδήγησε σε αύξηση του σωματικού τους βάρους.
- Η κατανάλωση σοκολάτας (είτε το πρωί, είτε το βράδυ) μπορεί να επηρεάσει την πείνα και την όρεξη (μείωση), τον ύπνο (βελτίωση), καθώς και την σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.
- Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τις πρωινές ώρες συνέβαλε στην καύση του λίπους σώματος καθώς και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Η κατανάλωση σοκολάτας το βράδυ βελτίωσε την νυκτερινή ανάπαυση και ενίσχυσε τον μεταβολισμό. Συμπερασματικά , ο Frank Scheer ( Neuroscientist Ph.D, MSc) μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: “Απο τα παραπάνω συνάγεται ότι, οι φυσιοπαθολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στον μεταβολισμό και τη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους επηρεάζονται όχι μόνο από το «τι» τρώμε αλλά και από το «πότε» το τρώμε, κατά την διάρκεια της ημέρας”.
Πηγή: Γυναικολογική κλινική Brigham university UTAH