Μια χημική ένωση που ανιχνεύθηκε σε παλαιωμένα τυριά μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του ήπατος, και να ενισχύσει την μακροζωία
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένας απλός τρόπος ο οποίος συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και παρατείνει τη διάρκεια ζωής: η κατανάλωση μανιταριών, σόγιας, δημητριακών ολικής αλέσεως, και παλαιωμένων τυριών, τροφίμων δηλαδή που είναι πλούσια σε σπερμιδίνη.
get the
info
ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ποντίκια που τρέφονταν από του στόματος με συμπλήρωμα σπερμιδίνης ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ηπατική ίνωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) -την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος- σε σύγκριση με τα τρωκτικά που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα -από το Τέξας A & M University in college Station- διαπίστωσε ότι η σπερμιδίνη αύξησε τη διάρκεια ζωής των ποντικών μέχρι και 25% .
Πρόσφατα τα ευρήματα της μελέτης του Leyuan Liu, Ph.D. και των συνεργατών του από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Texas A & M, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Cancer Research.
Η σπερμιδίνη είναι μια πολυαμίνη -μία ένωση η οποία έχει τουλάχιστον δύο αμινομάδες- που απομονώθηκε αρχικά στο σπέρμα, εξ’ ου και το όνομά της, και στη συνέχεια σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των παλαιωμένων τυριών, των μανιταριών, των οσπρίων, της σόγιας, των δημητριακών ολικής αλέσεως και του καλαμποκιού.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι διατροφικές επιλογές πλούσιες σε σπερμιδίνη μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine το προηγούμενο έτος κατέδειξε την ισχυρή συνάφεια διατροφικού συμπληρώματος σπερμιδίνης με τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και της μακροζωίας σε ποντικούς, ενώ πρόσφατη μελέτη τη συνέδεσε με μειωμένη αρτηριακή πίεση.
Στην τελευταία μελέτη, οι Liu και συνεργάτες μελέτησαν κατά πόσο η σπερμιδίνη μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Διατροφικό συμπλήρωμα σπερμιδίνης οδήγησε σε «δραματική αύξηση» στη διάρκεια ζωής.
Οι ερευνητές χορήγησαν διατροφικό συμπλήρωμα σπερμιδίνης σε ποντίκια που είχαν προδιάθεση να αναπτύξουν HCC ή ηπατική ίνωση -ουλώδης ιστός στο ήπαρ που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Το συμπέρασμα: τα τρωκτικά αυτά εκτός από τη μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης HCC και ηπατικής ίνωσης σε σχέση με εκείνα που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα, επέζησαν και πολύ περισσότερο.
«Διαπιστώθηκε μια σημαντική αύξηση στη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων σε ποσοστό 25% και όπως αναφέρει ο Liu: «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε περίπτωση που το συμπλήρωμα δίνονταν σε ανθρώπινους οργανισμούς, αυτοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 έτη ζωής».
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αύξηση της επιβίωσης κατά 25% παρατηρήθηκε μόνο στα ποντίκια που έλαβαν το συμπλήρωμα σπερμιδίνης δια βίου. Αυτά στα οποία το συμπλήρωμα δόθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους η επιβίωση τους αυξήθηκε κατά 10%.
«Μια νέα στρατηγική για την παράταση στη διάρκεια ζωής».
Από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό ότι η έλλειψη αυτοφαγίας (Νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας 2016) -η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα “τρώνε” δικά τους “προβληματικά” κομμάτια- συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Σε αυτή τη μελέτη, ο Liu και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι τα οφέλη της σπερμιδίνης μειώνονται από την απουσία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται MAP1S. Η πρωτεΐνη αυτή συμμετέχει σε σημαντικό βαθμό στη διαδικασία της αυτοφαγίας και ως εκ τούτου οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι καρκίνο-προστατευτικές επιδράσεις της σπερμιδίνης συσχετίζονται άμεσα με την δραστηριότητα της MAP1S και την αυτοφαγία.
Είναι βέβαιο ότι απαιτούνται και θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων σπερμιδίνης σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρησιμοποίησή της θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
«Είναι ακόμα νωρίς, αλλά ίσως μια μέρα η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να δώσει μία νέα στρατηγική για την παράταση στην διάρκεια ζωής, την πρόληψη ή την αναστροφή της ηπατικής ίνωσης και την πρόληψη, την καθυστέρηση ή τη θεραπεία του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στον άνθρωπο», αναφέρει ο Leyuan Liu, PhD, assistant professor at the Texas A&M Institute of Biosciences and Technology.