ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μπορούν οι βιταμίνες Β6 και Β12 να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους;

Σε πρόσφατη έρευνα, μελετήθηκε η επίδραση των βιταμινών Β6 και Β12 προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο ικανοποιητικά μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν υψηλές δόσεις των εν λόγω βιταμινών για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Από αυτούς όσοι έλαβαν τη βιταμίνη Β6 είδαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η λειτουργικότητα του GABA, νευρομεταβιβαστή που σχετίζεται με την ηρεμία και τη χαλάρωση.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γενικά, κάθε ένας από μας είναι δυνατόν στην καθημερινότητά του να νοιώσει άγχος και θλίψη. Ορισμένοι άνθρωποι όμως ενδέχεται να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα συστηματικά, κατά τρόπο που να διαταράσσεται η ζωή τους, αναπτύσσοντας κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή για την οποία απαιτείται θεραπεία.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Reading στην Μεγάλη Βρετανία μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα των βιταμινών Β6 και Β12 είναι δυνατόν να επηρεάσουν το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι βιταμίνες Β6 και Β12 βρίσκονται σε τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ρεβίθια, τα πουλερικά, οι μπανάνες, ο σολομός, ο τόνος, το αβοκάντο και άλλες. Στην εν λόγω έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση των βιταμινών αυτών σε υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης από εκείνα που ανευρίσκονται στις τροφές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental Trusted Source.

Συνοπτική περιγραφή δεδομένων για την ψυχική υγεία

Η αγχώδης διαταραχή και οι διαταραχές της διάθεσης είναι δυνατόν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραχών που εντάσσονται στις εκδηλώσεις του άγχους, συμπεριλαμβανομένου του πανικού, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της διαταραχής του κοινωνικού άγχους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (National Institute of Μental Ηealth) των ΗΠΑ, περίπου το 31% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν αγχώδη διαταραχή σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Επιπλέον, στο ίδιο ποσοστό και οι νέοι 13-18 ετών, βιώνουν επίσης κάποια αγχώδη διαταραχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ν.Ι.Μ.Η., το 8,4% περίπου των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα στο 2020, καθιστώντας την κατάθλιψη την πλέον συχνή ψυχική διαταραχή.

Οι διαταραχές της διάθεσης αντιμετωπίζονται συνήθως από τους θεράποντες ιατρούς με συνδυαστική θεραπεία. Η γνωσιακή-συμπεριφοριακή ψυχοθεραπεία και η διαλεκτική-συμπεριφοριακή ψυχοθεραπεία αποτελούν τις συνηθέστερες θεραπευτικές επιλογές.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταγογραφουμένων σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βενζοδιαζεπινών (Zanax, Ativan κ.ά) και της βουσπιρόνης. Επίσης, η χορήγηση ορισμένων αντικαταθλιπτικών διευκολύνει τη θεραπεία αμφότερων, τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η εσκιταλοπράμη ή η σερτραλίνη (Lexapro ή Ζοloft αντιστοίχως), και τρικυκλικά , όπως το Αναφρανιλ ή Τοφρανιλ.

Τέλος, άτομα που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη, εναλλακτικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους χρησιμοποιούν φυτικά συμπληρώματα όπως βιθάνια και βαλεριάνα.

Μεγάλες ποσότητες Β6 και Β12

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό οι βιταμίνες Β6 και Β12 επηρεάζουν το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), το οποίο είναι ανασταλτικός νευρομεταβιβαστής που δρα ευεργετικά στο νευρικό σύστημα αποτρέποντας την ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

«Η λειτουργικότητα του εγκεφάλου εξαρτάται από την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων, οι οποίοι μεταφέρουν την πληροφορία από το περιβάλλον, και των ανασταλτικών νευρώνων, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα διαφυγής», αναφέρει ο καθ. David Field, επικεφαλής της μελέτης στη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Γλωσσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading και συνεχίζει: «H διατάραξη της ισορροπίας διέγερσης-αναστολής στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με το άγχος, την κατάθλιψη, τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν οπτικές και άλλες αισθητηριακές διαταραχές σε καταστάσεις ψυχικής υγείας σαν αυτές, οι οποίες θεωρείται ότι σχετίζονται με ανισορροπία διέγερσης – αναστολής στην οπτική διαδικασία. Σύμφωνα με τους ίδιους: «η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται και σε άλλα μονοπάτια (μεταβολικά) που φαίνεται ότι ελαττώνουν την νευρική διέγερση».

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει σε δύο από τα ίδια μονοπάτια και οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν επίσης τι επίδραση θα μπορούσε να ασκεί σε αυτά.

Έτσι, δημιούργησαν αρχικά μια ομάδα 478 συμμετεχόντων οι οποίοι ανέφεραν άγχος ή/και κατάθλιψη. Επελέγησαν τυχαία να λάβουν βιταμίνη Β6, Β12 ή εικονικό φάρμακο. Οι ταμπλέτες Β6 περιείχαν 100 milligrams της Β6, ενώ οι ταμπλέτες Β12 είχαν 1000 micrograms της Β12. Αυτές οι δόσεις υπερέβαιναν κατά πολύ τις ημερήσια επιτρεπόμενες διατροφικές ποσότητες που συστήνονται από τον FDA, δηλαδή 1,7 mg για την Β6 και 2,4 mcg για την Β12 αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη αναφορικά με την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη πριν και μετά τη λήψη της βιταμίνης ή του εικονικού φαρμάκου με τη χρήση συστήματος καταγραφής ενηλίκου με αγχώδεις διαταραχές διάθεσης (Mood and Feelings Questionnaire – MFQ).

Στο τέλος της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν οπτικές και απτικές δοκιμασίες.

Ποια βιταμίνη απέδωσε?

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη αυτή ανέφεραν σημαντική μείωση της δοκιμασίας SCAARED και MFQ σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. «Η βιταμίνη Β6 βοηθάει το σώμα να παράγει έναν ειδικό ‘αγγελιοφόρο’ ο οποίος αναστέλλει παρορμήσεις στον εγκέφαλο. Η μελέτη μας συνδέει αυτό το ηρεμιστικό αποτέλεσμα με την ελάττωση του άγχους μεταξύ των συμμετεχόντων», δήλωσε ο καθηγητής Field.

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έλαβε την βιταμίνη Β6 έδειξε αυξημένη «καταστολή του εντοπισμού της οπτικής αντίθεσης στο περιβάλλον». Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτή η δοκιμασία «υποστηρίζει ένα ανασταλτικό μηχανισμό που συνδέεται με το GABA».

Αν και οι συμμετέχοντες στην ομάδα της βιταμίνης Β12 ανέφεραν μικρή βελτίωση της αγχώδους συνδρομής και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές τελικά δεν την θεώρησαν σημαντική. Αναφέρθηκε ότι η συμπληρωματική θεραπεία ενός μήνα στην παρούσα μελέτη δεν κρίθηκε επαρκής.

Σημασία των αποτελεσμάτων

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, άτομα με άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να βοηθηθούν με πολλούς τρόπους.

Είναι γνωστό πως τα συμπληρώματα Β6 είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία και άλλα καταστήματα, «αυτό αποτελεί ανακούφιση σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές τα οποία δεν είχαν νέες εναλλακτικές θεραπείες για πολύ καιρό», είπε σε μία συνέντευξη στο Medical News Today ο Τom MacLaren σύμβουλος ψυχιατρικής μονάδας ψυχικής υγείας στο Λονδίνο.

«Οι βιταμίνες Β6 είναι ευρέως διαθέσιμες και πολλά άτομα τις λαμβάνουν συστηματικά, άρα θα μπορούσε να αποτελεί εύκολο τρόπο ενίσχυσης της θεραπείας που ήδη λαμβάνουν»

«Ένας άλλος τρόπος μέσω του οποίου βοηθά η μελέτη άτομα με άγχος ή κατάθλιψη, είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η βιταμίνη Β6 πιθανώς βοηθάει τη δράση του GABA», ανέφερε ο Dr. D. A. Merrrill, διευθυντής ψυχίατρος στο Pacific Neuroscience Institute’s Pacific Brain Health Center στο Providence Saint John’s Health Center στη Santa Monica. Οι συγγραφείς δείχνουν το ρόλο της Β6 ως συνένζυμο στην σύνθεση του ανασταλτικού νευρομεταβιβαστή GABA από τη γλουταμίνη. Επιπλέον, εάν ορισμένοι ασθενείς με άγχος ή κατάθλιψη καταφέρνουν να μειώσουν τα συμπτώματά τους με τη βοήθεια της βιταμίνης Β6, πιθανώς θα μπορέσουν να αποφύγουν τις παρενέργειες της παρατεταμένης χρήσης ορισμένων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Δρ Μerrill: «Ορισμένα φάρμακα έναντι της αγχώδους διαταραχής όπως οι βενζοδιαzεπίνες, έχουν δυνητικές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, αστάθεια ή απώλεια μνήμης. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν υπερβολικά μέχρις του σημείου να μην είναι πλέον αποτελεσματικές, ή να οδηγήσουν σε ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση καθιστώντας δύσκολη την διακοπή τους».