ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo
οργανικά οξέα στα ούρα

Προφίλ οργανικών οξέων στα ούρα

Τα οργανικά οξέα είναι μια ευρεία κατηγορία ενώσεων που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια θεμελιωδών μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό. Οι μεταβολικές αντιδράσεις παράγουν ενώσεις καρβοξυλικού οξέος από την πέψη διαιτητικών πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τα προκύπτοντα οργανικά οξέα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και παρέχουν πολλά από τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων. Η μέτρηση οργανικών οξέων στα ούρα προσφέρει μια λειτουργική αξιολόγηση της κατάστασης των θρεπτικών ουσιών. Συχνά, οι συγκεντρώσεις τους στα ούρα είναι 100 φορές μεγαλύτερες από ότι στο αίμα. Ένας τεράστιος αριθμός οξέων ανιχνεύονται στα ούρα (πάνω από 1.000), ωστόσο μόνο ορισμένα από αυτά αποτελούν γνωστούς βιοδείκτες μεταβολικών νοσημάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Η έντονη συσσώρευση οργανικών οξέων στα ούρα (οργανική οξυουρία) μπορεί να σηματοδοτεί κάποια αναστολή ή αποκλεισμό του μεταβολισμού. Αυτός ο αποκλεισμός του μεταβολισμού μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, κληρονομική έλλειψη κάποιου ενζύμου, τοξική συσσώρευση ή επίδραση φαρμάκου. Τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό των οργανικών οξέων εξαρτώνται από τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Επομένως, η αύξηση των οργανικών οξέων μπορεί να αντανακλά μια λειτουργική ανάγκη για αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο.

Οι διαταραχές που προκαλούνται από τη συσσώρευση των οργανικών οξέων ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν αναπτυξιακές διαταραχές (σωματικές και νοητικές), υπό- ή υπέρ-γλυκαιμία, εγκεφαλοπάθεια, λήθαργο, υπερδραστηριότητα, επιληπτικές κρίσεις, δερματίτιδα, δυσμορφικά χαρακτηριστικά του προσώπου, μικροκεφαλία, μακροκεφαλία, αναιμία, ανοσοανεπάρκεια με συχνές λοιμώξεις, κέτωση και γαλακτική οξέωση, διαταραχές στην ακοή, την ομιλία ή την όραση, περιφερική νευροπάθεια, αιφνίδια καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ναυτία και κώμα. Ορισμένες φορές οι διαταραχές των οργανικών οξέων εμφανίζονται από τις πρώτες ημέρες της γέννησης ενός παιδιού, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της ζωής ενός φυσιολογικού μέχρι εκείνη την στιγμή ανθρώπου.

Η μέτρηση της συγκέντρωσης των οργανικών οξέων στα ούρα, παρέχει επίσης πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία και τον μεταβολισμό των αθλητών, συμβάλλοντας στην βελτίωση της απόδοσής τους.

Συγκεκριμένα καταδεικνύει:

  • Την ικανότητα παραγωγής του ATP (το ενεργειακό νόμισμα του σώματος) από λίπος ή υδατάνθρακες
  • Την κατάσταση διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα τους
  • Την πιθανή ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό τους
  • Την κατάσταση της εντερικής τους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριακής και μυκητιακής υπερανάπτυξης συχνά, λόγω κακής πέψης κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων
  • Τα επίπεδα οξειδωτικού τους στρες
  • Τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την επιθυμία τους για προπόνηση
  • Τα επίπεδα του οξαλικού, που συνδέονται με διαταραχές όπως, νεφρολιθίαση, ινομυαλγία και αναιμία
  • Την ικανότητα απομάκρυνσης τοξινών από τον οργανισμό τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης παρέχουν μια λεπτομερή εικόνα του προφίλ 55 οργανικών οξέων στα ούρα, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εξατομικευμένη προσέγγιση και παρέμβαση στον εξεταζόμενο.