ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo
καρκίνος του εγκεφάλου

Ο καρκίνος του εγκεφάλου θα μπορούσε να αποτραπεί από χημική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο; 

Τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την χρήση του ελαιολάδου είναι πολλά. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Τελευταία νέα έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο, εκτός των άλλων, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που υπάρχει στο ελαιόλαδο) σταματά τη δραστικότητα πρωτεΐνης, υπεύθυνη για την πρόκληση καρκίνου σε εγκεφαλικά κύτταρα. 

Σύμφωνα με τον Δρ Gracjan Michlewski, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Wellcome Trust center for Cell Biology στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι σε θέση να συμπεράνει κατά πόσον η διαιτητική πρόσληψη του ελαιόλαδου προστατεύει τον εγκέφαλο από τον καρκίνο. 

Ωστόσο, πιστεύει ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη της νόσου.

Ο Δρ Michlewski και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο “Journal of Molecular Biology”.

Ως καρκίνος του εγκεφάλου χαρακτηρίζεται ως η παρουσία ενός κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο (μιας μάζας αποτελούμενης από καρκινικά κύτταρα). 

Σύμφωνα με την American Brain Tumor Association, τη χρονιά που διανύουμε θα υπάρξουν 80.000 περίπου νέες περιπτώσεις πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες οι 26.000 περίπου θα είναι κακοήθεις.

Το ελαϊκό οξύ σταματά τον σχηματισμό όγκου στον εγκέφαλο επιδρώντας θετικά στην παραγωγή της miR-7 πρωτεΐνης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να αναστέλλει την δραστικότητα ειδικών πρωτεϊνών που προκαλούν διάφορες ασθένειες. 

Έχοντας αυτό υπόψη, ο Δρ Michlewski και η ομάδα του αποφάσισε να ερευνήσει πώς η συγκεκριμένη ένωση στο ελαιόλαδο επηρεάζει τη δραστικότητα της miR-7 πρωτεΐνης, η οποία εμπλέκεται στην καταστολή σχηματισμού εγκεφαλικών όγκων. 

Για την ολοκλήρωση της μελέτης οι ερευνητές κατέγραψαν τις επιδράσεις του ελαϊκού οξέως στην επιβίωση τόσο των ανθρώπινων κυττάρων όσο και των εκχυλισμάτων αυτών. 

Η ομάδα παρατήρησε ότι το ελαϊκό οξύ αναστέλλει τη δράση μιας κυτταρικής πρωτεΐνης με την ονομασία Musashi homolog2, η οποία με την σειρά της είναι υπεύθυνη για την ανάσχεση παραγωγής της miR-7 πρωτεΐνης. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι η παρεμπόδιση σχηματισμού όγκων στον εγκέφαλο. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές παρ’ όλο που τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση τους. 

“Αν και ακόμη δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στον εγκέφαλο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μορίων που καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο. Περαιτέρω μελέτες θα βοηθήσουν περισσότερο στην κατανόηση του ρόλου που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του εγκεφάλου».