ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Φλαβονόλες: Ένας σύμμαχος που μας κρατά δυνατούς καθώς μεγαλώνουμε

Είναι πλέον γνωστή η άποψη των ειδικών σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Σε τελευταίες μελέτες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τρόφιμα πλούσια σε μια ένωση γνωστή ως “φλαβονόλη” μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις, μειώνοντας τις πιθανότητες καχεξίας στους ηλικιωμένους.

Μεταξύ των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονόλες συμπεριλαμβάνονται τα μήλα, τα ροδάκινα, τα βατόμουρα, οι ντομάτες και η μαύρη σοκολάτα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον τελευταίο μήνα στο American Journal of Nutrition, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης “αδυναμίας” στους ηλικιωμένους. 

«Μπορεί τελικά να υπάρχει κάποια σχέση με το παλιό ρητό, ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό πιο μακριά;» διερωτήθηκαν οι συγγραφείς της μελέτης, για να συνεχίσουν λέγοντας: 

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών την ημέρα, οι πιθανότητες “αδυναμίας” μειώνονταν κατά 20%. Τα άτομα μπορούν εύκολα να καταναλώνουν 10 mg φλαβονολών ημερισίως, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει περίπου 10 mg φλαβονολών», πρόσθεσαν.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τι είναι όμως οι φλαβονόλες;

Οι φλαβονόλες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. «Οι φλαβονόλες ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά και οι οποίες παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, τόσο με την αντιοξειδωτική τους δράση όσο και με την θετική επίδραση που ασκούν στην λειτουργία του περιφερικού αγγειακού δικτύου βελτιώνοντας το ενδοθήλιο αυτού», δήλωσε ο Lauri Wright, PhD, RDN, LD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη. 

Διατροφή πλούσια σε φλαβονόλη και “αδυναμία” 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τρόφιμα όπως τα μήλα και τα βατόμουρα, που περιέχουν ένα είδος φλαβονόλης γνωστό ως κερσετίνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της αδυναμίας που παρατηρείται στους ηλικιωμένους. 

«Αν και δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ ολικής πρόσληψης φλαβονοειδών και “αδυναμίας”, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών (μία από τις υποκατηγορίες των φλαβονοειδών) συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξής της. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη κερσετίνης είχε την ισχυρότερη σχέση με την πρόληψη της αδυναμίας των ηλικιωμένων. Τα συγκεκριμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πιθανώς υπάρχουν συγκεκριμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών που έχουν περισσότερες δυνατότητες ως διατροφική στρατηγική στην πρόληψη της “αδυναμίας” των ηλικιωμένων»,ανέφεραν οι ερευνητές.