ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

HANGOVER

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μπορεί να υπάρχουν παντού ευκαιρίες για διασκέδαση και το αλκοόλ είναι συχνά μέρος αυτής. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, η κατανάλωσή του να διέπεται από μέτρο. Ο λόγος, πέραν των μακροπρόθεσμων κινδύνων που συνεπάγεται η κατανάλωσή του, και η άμεση συχνή συνέπεια, το hangover.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τι είναι το hangover;

Το hangover είναι ένα σύνολο δυσάρεστων συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερο πίνουμε τόσο πιο πιθανό είναι να πάθουμε hangover την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, όμως, καμία “μαγική συνταγή” δεν μπορεί να μας υποδείξει πόσο μπορούμε να καταναλώσουμε προκειμένου να το αποφύγουμε.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του hangover συνήθως ξεκινούν όταν η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα ‘’πέφτει’’ σημαντικά και πλησιάζει στο μηδέν.

Εμφανίζεται συνήθως έντονα το πρωί μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και στα συμπτώματα μεταξύ άλλων μπορεί να περιλαμβάνονται , κόπωση, υπερβολική δίψα, ξηροστομία, πονοκέφαλος και ναυτία.

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, τις περισσότερες φορές το hangover υποχωρεί από μόνα του.

Πότε το hangover είναι επείγον;

Κάποια σημάδια και συμπτώματα που συνοδεύουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να υποδεικνύουν δηλητηρίαση από αλκοόλ, η οποία είναι μια επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν δηλητηρίαση από αλκοόλ περιλαμβάνουν:

⁃ Σύγχυση

⁃ Εμετός

⁃ Επιληπτικές κρίσεις

⁃ Αργή αναπνοή (λιγότερες από οκτώ αναπνοές ανά λεπτό)

⁃ Ακανόνιστη αναπνοή (ένα κενό άνω των 10 δευτερολέπτων μεταξύ των αναπνοών)

⁃ Χλωμό δέρμα

⁃ Υποθερμία

⁃ Δυσκολία διατήρησης των αισθήσεων

⁃ Λιποθυμία

Σε περιπτώσεις που το άτομο δεν μπορεί ν ανακτήσει τις αισθήσεις κινδυνεύει σοβαρά. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει υποστεί δηλητηρίαση από το αλκοόλ – ακόμα κι αν δεν βλέπετε τα κλασικά σημάδια και συμπτώματα – αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Πηγή: Mayo Clinic