Μοριακή ανίχνευση μεταλλαγών του ογκογονιδίου BRAF (BRAF oncogene mutations)
Γενικές πληροφορίες
Το ογκογονίδιο BRAF κωδικοποιεί πρωτεΐνη που συμμετέχει στο σηματοδοτικό μονοπάτι RAS/MAPK, το οποίο παίζει ρόλο στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την κυτταρική διαφοροποίηση, την μετανάστευση και την απόπτωση. Σωματικές μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF παρατηρούνται σε πολλούς τύπους καρκίνου, όπως στο μελάνωμα (27-70%), τον καρκίνο του παχέος εντέρου (5-22%), τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και τον καρκίνο των ωοθηκών και το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς κ.ά.
Για παράδειγμα, η μετάλλαξη BRAF V600E προκαλεί την σταθερή ενεργοποίηση του ενζύμου, που έχει ογκογενετικές συνέπειες. Στον καρκίνο του θυροειδούς θεωρείται δείκτης επιθετικής νόσου, επομένως αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και καλύτερη αντιμετώπιση. Ομοίως, και στο μελάνωμα έχει διαγνωστική χρησιμότητα, αλλά και είναι απαραίτητο για την επιλογή της κατάλληλης στοχευμένης θεραπείας (Venurafenib). Σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, υποψήφιοι για θεραπεία με Panitumumab και Cetuximab, anti-EGFR αντισώματα, επίσης συστήνεται έλεγχος για μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF. Οι νεότερες οδηγίες του NCCN αναφέρουν ότι σε φυσιολογικό (μη-μεταλλαγμένο) KRAS ενδείκνυται η ανάλυση και του γονιδίου BRAF.
Μέθοδος
Πραγματοποιείται απομόνωση DNA από τον καρκινικό ιστό και ακολουθεί εκλεκτικός πολλαπλασιασμός με PCR. Στα παραγόμενα προϊόντα πραγματοποιείται Αλληλούχηση Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing, NGS) στην πλατφόρμα NGS ThermoFisher S5.
Είδος δείγματος
Νωπός καρκινικός ιστός ή μονιμοποιημένος σε παραφίνη.