ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση συνδρόμου Lynch (Lynch syndrome)

Γενικές πληροφορίες

Το σύνδρομο Lynch, που συχνά ονομάζεται κληρονομικός μη-πολυποδικός καρκίνος του παχέος εντέρου (HNPCC), είναι μια κληρονομική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού. Τα άτομα με σύνδρομο Lynch έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του ήπατος, των πόρων της χοληδόχου κύστης, του ουροποιητικού συστήματος, του εγκεφάλου και του δέρματος. Επιπλέον, οι γυναίκες με αυτή τη διαταραχή έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch έχουν υψηλότερο συνολικό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο από τους άνδρες με την πάθηση, λόγω αυτών των καρκίνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Μεταλλάξεις στα γονίδια MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 ή EPCAM έχουν βρεθεί σε άτομα με σύνδρομο Lynch. Τα γονίδια MLH1, MSH2, MSH6 και PMS2 εμπλέκονται στην επιδιόρθωση σφαλμάτων που συμβαίνουν κατά την αντιγραφή του DNA. Επειδή αυτά τα γονίδια συνεργάζονται για να διορθώσουν σφάλματα στο DNA, είναι γνωστά ως γονίδια επιδιόρθωσης ασυμφωνίας (MMR). Οι μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε από αυτά τα γονίδια εμποδίζουν τη σωστή επιδιόρθωση των σφαλμάτων αντιγραφής του DNA. Καθώς τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται, τα συσσωρευμένα σφάλματα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και πιθανώς καρκίνο. Οι μεταλλάξεις του γονιδίου MLH1 ή MSH2 τείνουν να οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο (70%-80%) εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ενώ οι μεταλλάξεις του γονιδίου MSH6 ή PMS2 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο (25%-60%) ανάπτυξης καρκίνου.

Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο EPCAM επηρεάζουν επίσης την διαδικασία επιδιόρθωσης του DNA, αν και το ίδιο το γονίδιο δεν εμπλέκεται άμεσα. Το γονίδιο EPCAM βρίσκεται δίπλα στο γονίδιο MSH2 στο χρωμόσωμα 2 και ορισμένες μεταλλάξεις του γονιδίου EPCAM προκαλούν την απενεργοποίηση του γονιδίου MSH2.

Αν και οι μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων προδιαθέτουν τα άτομα για την εμφάνιση καρκίνου, δεν αναπτύσσουν όλα τα άτομα με αυτές τις μεταλλάξεις καρκινικούς όγκους.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ολικού γενωμικού DNA και ακολουθεί εκλεκτικός πολλαπλασιασμός με PCR. Στα παραγόμενα προϊόντα πραγματοποιείται αλληλούχηση στην πλατφόρμα NGS-ThermoFisher S5 και ανάλυση της αλληλουχίας των γονιδίων MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 και EPCAM.

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA