ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση της μεταλλαγής του αναστολέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου (PAI-1, Plasminogen Activator Inhibitor-1 mutation)

Γενικές πληροφορίες

Ο αναστολέας του ενεργοποιητή πλασμινογόνου (Plasminogen activator inhibitor-1, PAI-1) είναι ο κύριος αναστολέας του ενεργοποιητή του ιστικού πλασμινογόνου (tPA) και της ουροκινάσης (uPA), των ενεργοποιητών του πλασμινογόνου και επομένως της ινωδόλυσης (της φυσιολογικής δηλαδή διάσπασης των πηγμάτων του αίματος). Ο PAI-1 παράγεται κυρίως από το ενδοθήλιο (τα κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία), αλλά εκκρίνεται επίσης και από άλλους τύπους ιστών, όπως το λιπώδη ιστό. Η άλλη μορφή του PAI, η PAI-2 εκκρίνεται μόνο από τον πλακούντα και υφίσταται σε σημαντικές ποσότητες μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το υπεύθυνο γονίδιο PLANH1 που κωδικοποιεί τη σύνθεση του αναστολέα του ενεργοποιητή πλασμινογόνου βρίσκεται στο χρωμόσωμα 7 (7q21.3-q22). Υπάρχει ένας κοινός πολυμορφισμός, γνωστός ως 4G/5G στην περιοχή του υποκινητή του γονιδίου. Το 5G αλληλόμορφο είναι ελαφρώς λιγότερο μεταγραφικώς ενεργό σε σχέση με το 4G, με αποτέλεσμα οι ετεροζυγώτες και οι ομοζυγώτες για το αλληλόμορφο 5G να είναι ασυμπτωματικοί, σε αντίθεση με τους ομοζυγώτες για το αλληλόμορφο 4G οι οποίοι έχουν στο πλάσμα υψηλά επίπεδα του PAI-1.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ολικού γενωμικού DNA. Η ανίχνευση των πολυμορφισμών του PAI-1 γίνεται με την εφαρμογή της μεθόδου Real-Time PCR.

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA