ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση της νόσου Charcot-Marie-Tooth (CMT, Charcot-Marie-Tooth)

Γενικές πληροφορίες

Η νόσος Charcot Marie Tooth (CMT) είναι μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που κληρονομείται με τον αυτοσωμικό επικρατή και φυλοσύνδετο χαρακτήρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πάθησης είναι η προοδευτικά επιδεινούμενη μυϊκή αδυναμία και ατροφία των περιφερικών τμημάτων των άκρων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα στην εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σημαντικά στη μέση ηλικία. Η συχνότητα της νόσου είναι 1/ 2.500.

Η συχνότερη μορφή της νόσου CMT είναι η CMT1A. Κληρονομείται με τον αυτοσωμικό επικρατή τρόπο  και ευθύνεται για το 40−50% των περιπτώσεων CMT. Προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου PMP22 στη χρωμοσωμική περιοχή 17p11.2. Η δεύτερη συχνότερη μορφή CMT είναι η φυλοσύνδετη CMTX, η οποία αποτελεί το 7−12% των περιπτώσεων CMT. Η CMTX οφείλεται σε σημειακές μεταλλαγές στο γονίδιο GJB1 που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη κοννεξίνη-32 και βρίσκεται στη χρωμοσωμική περιοχή Χq13.1.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ολικού γενωμικού DNA και ακολουθεί εφαρμογή της μεθόδου MLPA για την ανίχνευση ελειμμάτων/διπλασιασμών στη χρωμοσωμική περιοχή 17p11.2 που περιλαμβάνει το γονίδιο PMP22 και στη χρωμοσωμική περιοχή Χq13.1 που περιλαμβάνει το γονίδιο GJB1. Για την ανεύρεση σημειακών μεταλλαγών και μικρών ελλειμμάτων/διπλασιασμών, εφαρμόζεται αλληλούχηση με τη χρήση της πλατφόρμας NGS-ThermoFisher S5. Η ανάλυση περιλαμβάνει την  πλήρη αλληλούχηση των κωδικών περιοχών των παραπάνω γονιδίων, καθώς και περιοχών συρραφής εσωνίων – εξωνίων.

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA