Μοριακή ανίχνευση της νόσου Charcot-Marie-Tooth (CMT, Charcot-Marie-Tooth)
Γενικές πληροφορίες
Η νόσος Charcot Marie Tooth (CMT) είναι μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που κληρονομείται με τον αυτοσωμικό επικρατή και φυλοσύνδετο χαρακτήρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πάθησης είναι η προοδευτικά επιδεινούμενη μυϊκή αδυναμία και ατροφία των περιφερικών τμημάτων των άκρων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα στην εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σημαντικά στη μέση ηλικία. Η συχνότητα της νόσου είναι 1/ 2.500.
Η συχνότερη μορφή της νόσου CMT είναι η CMT1A. Κληρονομείται με τον αυτοσωμικό επικρατή τρόπο και ευθύνεται για το 40−50% των περιπτώσεων CMT. Προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου PMP22 στη χρωμοσωμική περιοχή 17p11.2. Η δεύτερη συχνότερη μορφή CMT είναι η φυλοσύνδετη CMTX, η οποία αποτελεί το 7−12% των περιπτώσεων CMT. Η CMTX οφείλεται σε σημειακές μεταλλαγές στο γονίδιο GJB1 που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη κοννεξίνη-32 και βρίσκεται στη χρωμοσωμική περιοχή Χq13.1.
Μέθοδος
Πραγματοποιείται απομόνωση ολικού γενωμικού DNA και ακολουθεί εφαρμογή της μεθόδου MLPA για την ανίχνευση ελειμμάτων/διπλασιασμών στη χρωμοσωμική περιοχή 17p11.2 που περιλαμβάνει το γονίδιο PMP22 και στη χρωμοσωμική περιοχή Χq13.1 που περιλαμβάνει το γονίδιο GJB1. Για την ανεύρεση σημειακών μεταλλαγών και μικρών ελλειμμάτων/διπλασιασμών, εφαρμόζεται αλληλούχηση με τη χρήση της πλατφόρμας NGS-ThermoFisher S5. Η ανάλυση περιλαμβάνει την πλήρη αλληλούχηση των κωδικών περιοχών των παραπάνω γονιδίων, καθώς και περιοχών συρραφής εσωνίων – εξωνίων.
Είδος δείγματος
Περιφερικό αίμα σε EDTA