Μοριακή ανίχνευση του ανθρώπινου ερπητοϊού 6 (HHV-6, Human Herpes Virus 6 PCR)
Γενικές πληροφορίες
Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό. Αποτελείται από πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη που μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημη ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.
Οι ιοί HHV-6 και HHV-7 θεωρούνται ως αιτιολογικοί παράγοντες πυρετού της παιδικής ηλικίας, διάρκειας 3-4 ημερών, με εκδήλωση αιφνιδίου εξανθήματος στο πρόσωπο που αναφέρεται και ως “παιδική ερυθρά”.
Ο ΗΗV-6 φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου και ενοχοποιείται για εξανθηματικές αντιδράσεις. Πρόκειται για DNA ιό με νευροτρόπο και λεμφοτρόπο δράση. Δεδομένα από ορολογικές εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 95% του πληθυσμού φέρει αντι-HHV6 αντισώματα. Για αρκετά χρόνια μετά την πρωτολοίμωξη, ο ιός παραμένει στους πυρήνες μικρού αριθμού κυττάρων σε λανθάνουσα φάση. Ο HHV-6 θεωρείται παθογνωμονικό στοιχείο του αιφνίδιου εξανθήματος των νεογνών και νηπίων, όπου προκαλεί την πρωτογενή λοίμωξη. Η παρουσία του ιού διαπιστώνεται στην σκλήρυνση κατά πλάκας (προσβολή ολιγοδενδρογλοιακών κυττάρων) σε ποσοστό 56% και στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε ποσοστό 39%. Όμως και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα (ασθενείς με AIDS ή κατόπιν χημειοθεραπείας) επέρχεται ενεργοποίηση του HHV-6, ο οποίος παρουσιάζει τοξική δράση προς τα CD4+ και τα ΝΚ λεμφοκύτταρα. Έτσι, οδηγεί σε επιβάρυνση της κλινικής εικόνας του ασθενούς μέσω καταστολής του μυελού των οστών.
Μέθοδος
Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του ανθρώπινου ερπητοϊού 6 (HHV-6). Η ανίχνευση και η ποσοτικοποίηση του DNA του ιού είναι δυνατή λίγες μέρες μετά από την πιθανή ημέρα μόλυνσης από τον ιό HHV-6 στο αίμα του ασθενούς.
Είδος δείγματος
Περιφερικό αίμα σε EDTA, ΕΝΥ