ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του ανθρώπινου κυτταρομεγαλοϊού (CMV, Cytomegalovirus/HHV5 PCR)

Γενικές πληροφορίες

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό. Αποτελείται από πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη που μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημη ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.

Ο Ανθρώπινος Κυτταρομεγαλοϊός (HCMV ή HHV-5) ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και είναι ένας DNA ιός με πολλαπλό τροπισμό. Η λοίμωξη συνοδεύεται συχνά από συμπτωματολογία λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ενώ ενίοτε εξελίσσεται σε ηπατίτιδα. Παράλληλα, ο ιός ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων ιογενούς εγκεφαλίτιδας, καθώς και για σοβαρές εμβρυϊκές βλάβες κατά τη διάρκεια της κύησης. Τέλος, η παρουσία του έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη όγκων επιθηλιακής προέλευσης.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του ανθρώπινου κυτταρομεγαλοϊού (HCMV). Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται από μέγιστη αξιοπιστία και αναδεικνύει με εξαιρετική ευαισθησία την ενεργό λοίμωξη από το συγκεκριμένο ιό (φάση της νόσου κατά την οποία ο ιός πολλαπλασιάζεται ενεργά).

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA, ΕΝΥ, αμνιακό υγρό, χοριονικές λάχνες, οφθαλμικό επίχρισμα, οφθαλμικό έκκριμα, επιφανειακή βλάβη, υδατοειδές υγρό, υαλοειδές υγρό