ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του απλού ερπητοϊού τύπου 1 (HSV1, Herpes Simplex Virus 1 PCR)

Γενικές πληροφορίες

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό. Αποτελείται από πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη που μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημη ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.

Η ομάδα των ιών του Απλού Έρπητα (Herpes Simplex Viruses, HSV) περιλαμβάνει τους ιούς του επιχείλιου έρπητα (HSV-1) και του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2). Πρόκειται για επιθηλιοτρόπους DNA ιούς με κυτταρολυτική δράση, οι οποίοι προκαλούν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στις θέσεις μόλυνσης. Για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών χορηγείται θεραπεία η οποία είναι αποτελεσματική, εφόσον έχει προηγηθεί έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση. Με την εφαρμογή των μοριακών μεθόδων είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενούς κατά τη θεραπευτική αγωγή.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του απλού ερπητοϊού τύπου 1 (HSV1). Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται από μέγιστη αξιοπιστία και αναδεικνύει με εξαιρετική ευαισθησία την ενεργό λοίμωξη από το συγκεκριμένο ιό (φάση της νόσου κατά την οποία ο ιός πολλαπλασιάζεται ενεργά).

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA, ΕΝΥ, οφθαλμικό επίχρισμα, οφθαλμικό έκκριμα, επιφανειακή βλάβη, υδατοειδές υγρό, υαλοειδές υγρό