ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπη ζωστήρα (VZV, Varicella Zoster Virus PCR)

Γενικές πληροφορίες

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό. Αποτελείται από πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη που μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημη ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV/HHV-3) είναι ένας από τους οκτώ ερπητοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Η πρωτοπαθής λοίμωξη προκαλεί ανεμοβλογιά, μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο που συνήθως εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία. Η πορεία της νόσου στα παιδιά είναι ήπια (δερματικά εξανθήματα, πυρετός, γενική αδιαθεσία), ενώ στους ενήλικες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα). Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Στο 10-20% των περιπτώσεων γίνεται αναζωπύρωση του ιού,  συνήθως μετά το 45ο έτος της ηλικίας, με την εκδήλωση συμπτωμάτων του έρπητα ζωστήρα.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπη ζωστήρα (VZV). Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται από μέγιστη αξιοπιστία και αναδεικνύει με εξαιρετική ευαισθησία την ενεργό λοίμωξη από το συγκεκριμένο ιό (φάση της νόσου κατά την οποία ο ιός πολλαπλασιάζεται ενεργά).

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA, ΕΝΥ, οφθαλμικό επίχρισμα, οφθαλμικό έκκριμα, επιφανειακή βλάβη, υδατοειδές υγρό, υαλοειδές υγρό