ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του ιού της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (EBV, Epstein-Barr Virus PCR)

Γενικές πληροφορίες

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό. Αποτελείται από πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη που μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημη ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.

Ο Epstein-Barr Virus (EBV) είναι ένας DNA ιός της οικογένειας των γ-ερπητοϊών. Μεταδίδεται κυρίως με επαφή με μολυσμένο σίελο («kissing disease»). O ΕΒV μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή στα Β-λεμφοκύτταρα και έτσι υγιή άτομα να είναι φορείς και να μεταδίδουν τον ιό, καθιστώντας τον έναν από τους πιο κοινούς μολυσματικούς παράγοντες του ανθρώπου. Ο ιός προκαλεί ένα κλινικό σύνδρομο που ονομάζεται «λοιμώδης μονοπυρήνωση» με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, πυρετό, φαρυγγίτιδα, λεμφαδενίτιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιας μορφής ηπατίτιδα. Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι ο ιός εμπλέκεται σε περιστατικά ανάπτυξης καρκίνου του ρινοφάρυγγα, λεμφώματος Burkitt, νόσου του Hodgkin κ.α.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (EBV). Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται από μέγιστη αξιοπιστία και αναδεικνύει με εξαιρετική ευαισθησία την ενεργό λοίμωξη από το συγκεκριμένο ιό (φάση της νόσου κατά την οποία ο ιός πολλαπλασιάζεται ενεργά).

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA, ΕΝΥ, οφθαλμικό επίχρισμα, οφθαλμικό έκκριμα, επιφανειακή βλάβη, υδατοειδές υγρό, υαλοειδές υγρό