ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του ιϊκού στελέχους H1N1 της γρίπης Α (Influenza A, subtype H1N1)

Γενικές πληροφορίες

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από έναν από τους τρεις ορολογικούς τύπους της γρίπης, A, B ή C (οικογένεια Ορθοβλεννοϊών). Ο ιός, που έχει γενετικό υλικό μονόκλωνο RNA, μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα. Οι ιοί αυτοί προσβάλλουν επίσης τους χοίρους, τους ίππους και τα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης Α διαιρούνται σε υποτύπους και παίρνουν το όνομά τους ανάλογα με τις δύο διαφορετικές πρωτεΐνες που εκφράζονται στην επιφάνεια του ιοσωματίου: την αιμοσυγκολλητίνη (H) και τη νευραμινιδάση (N), η σύνθεση των οποίων κωδικοποιείται από δύο διαφορετικά γονίδια. Για παράδειγμα, το στέλεχος H5N1 του ιού γρίπης Α διαθέτει μία αιμοσυγκολλητίνη (H) τύπου 5 και μία νευραμινιδάση (N) τύπου 1. Το γενετικό υλικό του ιού της γρίπης Α μεταλλάσεται συχνά με αποτέλεσμα την αλλαγή των αντιγονικών χαρακτηριστικών του. Συνήθως, αυτές οι αλλαγές είναι μικρές και ο νέος ιός είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα στελέχη. Παρόλο που τα νέα αυτά στελέχη προκαλούν επιδημίες κάθε λίγα χρόνια, πολλά άτομα θα έχουν κάποια μορφή ανοσοποίησης και έτσι μόνο κάποια μειονότητα θα είναι ευάλωτη στη μόλυνση από τον ιό. Περιστασιακά, οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού είναι αρκετά εκτεταμένες με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα εντελώς νέο ιικό στέλεχος που προκαλεί πανδημία γρίπης. Η πανδημική γρίπη παρατηρείται κάθε λίγες δεκαετίες και μεταδίδεται γρήγορα στις περισσότερες χώρες, επειδή οι πληθυσμοί δεν έχουν καμία ανοσοποίηση έναντι του νέου στελέχους του ιού.

Το στέλεχος H1N1 του ιού γρίπης A αποτελεί μια νέα μεταλλαγμένη μορφή του ιού. Στο γονιδίωμά του περιλαμβάνονται γονίδια από ιούς γρίπης Α χοίρων, πτηνών και ανθρώπου, σε ένα συνδυασμό ο οποίος δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ.

Μέθοδος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) προτείνουν ως μέθοδο αναφοράς για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του γονιδιώματος του νέου στελέχους Η1Ν1 του ιού της γρίπης Α τη μέθοδο RT-PCR (Reverse Transcription PCR-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή) με στόχο αρχικά το γονίδιο Μ2 (matrix protein 2) του ιού Influenza A (γρίπη Α) και τα θετικά γι’ αυτό δείγματα να αναλύονται με την ίδια τεχνική για το γονίδιο Η1 που είναι ειδικό για το στέλεχος Η1Ν1.

Είδος δείγματος

Φαρυγγικό έκπλυμα, ρινοφαρυγγικό επίχρισμα