ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
Greece 2.0
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης (TB, Mycobacterium tuberculosis PCR)

Γενικές πληροφορίες

Η Φυματίωση (tuberculosis ή TBC) είναι μια χρόνια λοιμώδης νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στον  οργανισμό, γι’ αυτό και ονομάστηκε «φθίσις» από τον Ιπποκράτη (από το ρήμα «φθίνω» = ελαττώνομαι συνέχεια, αργοσβήνω). Η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλή θνητότητα και είναι μεταδοτική. Το αίτιο της νόσου είναι βακτήριο του γένους των μυκοβακτηριδίων που απομονώθηκε το 1882 από τον Robert Koch, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται «βάκιλλος του Koch». Σύμφωνα με την τελευταία ταξινόμηση φυματίωση στον άνθρωπο προκαλείται από τους μικροοργανισμούς του συμπλέγματος Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis, M. bovis, M. africanum και M. microti). Αν και περισσότερο γνωστή είναι η πνευμονική φυματίωση, μπορούν να προσβληθούν επίσης το λεμφικό, κεντρικό νευρικό σύστημα, καρδιαγγειακό και ουρογεννητικό σύστημα, τα οστά, οι αρθρώσεις, ακόμη και το δέρμα.

Με την εισαγωγή τη δεκαετία του 1950 των αντιμυκοβακτηριδιακών φαρμάκων, η κλινική ανταπόκριση των φυματικών βελτιώθηκε εντυπωσιακά και επήλθε πρωτοφανής ύφεση της φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αύξηση των ασθενών με AIDS  και των ανοσοκατεσταλμένων, των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών, των διαβητικών και η μετανάστευση πληθυσμών – σε συνδυασμό με τη μειωμένη επαγρύπνηση για τη νόσο – οδήγησαν σε αναζωπύρωση την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα με σχετικά υψηλή επίπτωση φυματίωσης και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση DNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR για την ανίχνευση της παρουσίας του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης.

Είδος δείγματος

Περιφερικό αίμα σε EDTA, πτύελα, ούρα, βρογχοκυψελιδικό υγρό, ΕΝΥ, αρθρικό υγρό

Μετάβαση στο περιεχόμενο