ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Προφίλ αμινοξέων στα ούρα

Τα αμινοξέα είναι οι βασικές δομικές μονάδες σύνθεσης των πρωτεϊνών, οι οποίες χρησιμεύουν στην οικοδόμηση των ιστών του οργανισμού και στη ρύθμιση του μεταβολισμού (ως ένζυμα και ορμόνες). Δεδομένου ότι τα αμινοξέα εμπλέκονται σε όλες τις βιολογικές διεργασίες, ανεπάρκειες ή ανισορροπίες σε αυτά, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.

get the
info

circles2

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έχουν αναγνωριστεί πολλά εγγενή σφάλματα που επηρεάζουν την μεταφορά ή τον μεταβολισμό των αμινοξέων, όπως στις διαταραχές φαινυλκετονουρία και τυροσιναιμία. Οι διαταραχές των αμινοξέων μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότερες παρουσιάζονται κατά την βρεφική ή την πρώιμη παιδική. Οι διαταραχές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ή την ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων αμινοξέων σε βιολογικά υγρά, γεγονός που οδηγεί σε κλινικά σημεία και συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την κάθε διαταραχή. Η αξιολόγηση των αμινοξέων στα ούρα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της διαταραχής και να επιτρέψει την αποκατάστασή της. Επειδή πολλές βιταμίνες και στοιχεία χρησιμεύουν ως συμπαράγοντες στον μεταβολισμό των αμινοξέων, προβλήματα σε αυτά μπορούν επίσης να καταδείξουν διαταραχές σε αυτούς τους συμπαράγοντες.

Η κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς εξαρτάται από την κάθε διαταραχή. Γενικά, οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το νευρικό και πεπτικό σύστημα, δερματολογικά ευρήματα, καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη καθώς και νοητική υστέρηση. Εάν οι διαταραχές αυτές των αμινοξέων δεν διαγνωστούν ώστε ν ´αντιμετωπιστούν άμεσα, η εξέλιξη των ασθενών είναι πολύ σοβαρή.

Επιπλέον, η ανάλυση των αμινοξέων μπορεί να συμβάλει στην αξιολόγηση αρκετών επίκτητων διαταραχών όπως ενδοκρινολογικών, νευρολογικών, ηπατικών, μυϊκών, νεοπλασίων, διατροφικών προβλημάτων, νεφρικής δυσλειτουργίας καθώς και εγκαυμάτων.

Η αποκατάσταση μπορεί να επέλθει αρχικά μέσω διατροφικών αλλαγών. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας οποιασδήποτε προέλευσης (κόκκινο, πουλερικών, ψαριών), τα αβγά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. ποικίλουν ως προς την κατανομή των αμινοξέων στις πρωτεΐνες τους.

Επομένως, η διαπίστωση τυχόν ανεπαρκειών ή ανισορροπιών στα αμινοξέα του εξεταζόμενου, μπορεί με τη συγκεκριμένη ανάλυση να μας κατευθύνει στην πρόσληψη συγκεκριμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων για τη διόρθωσή τους.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής παρέχουν μια λεπτομερή εικόνα του προφίλ 26 αμινοξέων και παραγώγων τους στα ούρα.