ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MY ANALYSI
25-years-logo
espa_logo

Μοριακή ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας D (HDV, Hepatitis D Virus PCR)

Γενικές πληροφορίες

Η ηπατίτιδα D είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας D (HDV), ο οποίος είναι ένας RNA ιός που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποδοτικά μόνος του αλλά απαιτεί την παρουσία του ιού της ηπατίτιδας B (HBV) ώστε να ξεκινήσει και να διατηρήσει τον πολλαπλασιασμό του στα μολυσμένα ηπατικά κύτταρα. Η λοίμωξη της ηπατίτιδας D δεν μπορεί να συμβεί απουσία του HBV.

Η μετάδοση του HDV γίνεται κυρίως με επαφή με μολυσμένο αίμα (μεταγγίσεις, χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών) και με σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση από μολυσμένη μητέρα στο νεογνό είναι πιθανή αλλά πιο σπάνια.

Η ηπατίτιδα D εκδηλώνεται είτε ως συλλοίμωξη, δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β, που σχετίζεται με σοβαρή οξεία νόσηση και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είτε ως επιλοίμωξη, δηλαδή εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας D σε χρόνιους φορείς ηπατίτιδας Β. Η επιλοίμωξη είναι πιο συχνή από τη συλλοίμωξη και οδηγεί πιο συχνά σε χρόνια ηπατίτιδα D και κίρρωση.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας B προστατεύει από την ταυτόχρονη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας D.

Μέθοδος

Πραγματοποιείται απομόνωση ιικού RNA και στη συνέχεια εφαρμόζεται η μέθοδος Real Time PCR με αντίστροφη μεταγραφή (Reverse Transcription-PCR, RT-PCR) για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού της ηπατίτιδας D.

Είδος δείγματος

Ορός